Innehåll i urval

  • Meny för en vecka på fjället

  • Kök & bränsle

  • Om att torka mat

  • Packa mat

  • Efterrätter och snacks

  • Onlinekursen ”Torka mat” värde 199:- ingår

2 timmars inspelad föreläsning

Denna föreläsning hölls i maj 2020

Jag som höll denna föreläsning heter Eric Tornblad och har skrivit flera friluftskokböcker, här går jag igenom allt du behöver för att planera, torka, packa och laga maten till en fjällvandring!

  • Vi skapar meny för en veckas fjällvandring
  • Val av friluftskök och genomgång av olika kök
  • Olika bränslen och hur du sparar bränsle
  • Översiktlig genomgång av hur du torkar grönsaker, kött, kyckling, fisk, ost med mera.
  • Blötläggning av torkad mat
  • Efterrätter och snacks

Om mig

Författare till böckerna Torka mat, Fjällmat, Eldmat och Snabblagat på tur (Calazo förlag). Hängiven friluftsmänniska som har många tältnätter, skiddagar, vandringar och kajakturer bakom sig. Grundare av e-butiken Torkamat samt denna sajt.

Eric Tornblad

Författare och friluftskock

INNEHÅLL FÖRELÄSNING

VAL AV FRILUFTSKÖK OCH GENOMGÅNG AV OLIKA KÖK

  • Olika bränslen
  • Specialkök
  • Toppmonterade, integrerade, markstående och typ Trangia
  • Värmeväxlare, är det värt den extra vikten och priset – och faran med dessa!
  • Hur välja antal kastruller och storlek?
  • Hur passa kastrull till brännare?


SMARTA KNEP VID TILLAGNING – HUR DU SPAR BRÄNSLE

  • Måste det koka?
  • Vind och kyla
  • Blötläggning
  • Låt bli klart vid sidan av
  • Torka tunt


ÖVERSIKTLIG GENOMGÅNG av hur du torkar grönsaker, kött, kyckling, fisk, ost med mera.

  • Kort film
  • Jag visar massor av torkat: Kött, Veg, Grönsaker, Frukt, Bär, Pulver
  • Torka allt ihop eller var för sig
  • Tips för att torka grytor!


OM TORKUGNAR

  • Olika modeller
  • Fördelar nackdelar


FRÅGOR Torka mat

  • Hur är hållbarheten på den egentorkade maten? (Hur långt innan kan/bör den förberedas)
  • Ev hygienrisker som bör uppmärksammas?
  • Vad fungerar inte att torka?
  • Alternativa metoder till torkning?


PACKA MAT

  • Vakuumpacka (film)
  • Olika påsar
  • I ryggsäcken
  • Packa fett


BLÖTLÄGGNING AV TORKAD MAT

  • Olika kärl
  • Tider
  • Blötlägg inte i för mycket vatten!


SKAPA MENY FÖR EN VECKAS FJÄLLVANDRING – 1

  • Energiåtgång – vilken typ av tur?
  • Metabolism har du? (tålighet mot fett?)
  • Riktigt riktigt energität mat
  • Mat du kan tillaga utan bränsle – vid nödsituation
  • Vilka råvaror håller en vecka färska?
  • Vad kan man köpa i fjällstugor och på stationer?


SKAPA MENY – 2

  • Komponera egna rätter: protein, kolhydrat, fett, smak – hur gör man?
  • Mixa pulver – en sån bra genväg till smak!!
  • Topping!


SKAPA MENY – 3

  • Hur får man variation? Olika kök, olika smak, starkt till milt, konsistens, utgå från kolhydrat eller protein, färg osv.
  • Ange vikt, ev tillägg av mat/olja mm
  • Vilken mat bör man äta först? Två faktorer


EFTERRÄTTER OCH SNACKS

  • Allt från torkad frukt till äppelpaj
  • Hitta variation i snackset – dagspåsar


DELA UPP MAT MELLAN ER

  • Hur dela upp vad som ska torkas – två metoder!
  • Vem bär vad under turen? Låt vågen avgöra


AVSLUTNING MED FRÅGOR

Köp och se föreläsningen